Epistylis

3613208B-409E-44EC-875C-788E37B4BC5E_4_5005_c

Epistylis:

En parasit tilhørende gruppen af protozoer – encellet organisme. Den er derudover en ciliat, dvs. forsynet med hundredvis af cilliater – fimrehår som den benytter til fremdrift.

Dog er den lidt speciel idet den lever i kolonier der minder om stilke på en blomst. Denne stilk bevæges ikke/skifter form hvorimod ”blomsten på stilken” består af cilliater der skifter form og bevæger sig og kan se aflang til rund ud. Ligesom Trichodina optræder den som regel ved problemer med traume, stress eller vandkvalitet. 

Den danner hvide bomuldsagtige vattotter og inficerer som regel finner og øjne først og lever derefter i (åbne) sår. Når den ses i mikroskop er den let genkendelig ved svag opløsning eks 250X grundet en facon som en tulipan/ballon på en stilk. Den gør ikke direkte skade som f. eks fluke, men forårsager en sekundær massiv bakteriel infektion også kendt som “Ulcer Disease”.

Selvom den med øjet ligner Saprolegnia er det meget er det vigtigt at få Epistylis positivt identificeret via mikroskop da behandling er meget forskellig.

Facebook
Scroll to Top
Scroll til toppen

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.