Costia – Ichthyobodo Necator.

0224F7A4-052E-47E3-B3CB-5957B425AC2A

Costia – Ichthyobodo Necator.

En parasit tilhørende gruppen af protozoer – encellet organisme. Costia er derudover en flagellat dvs. at den typisk har flageller/svingtråde som bruges til fremdrift.

Parasitten er meget svær at spotte idet den er meget lille – specielt i sit fritsvømmende stadie og samtidig bevæger den sig meget hurtigt, hvorfor man nogle gange kun kan se kanten af den eller den flade side. Costia er svær at spotte. Kan svært ses i mikroskop ved 100X – ofte skal man op i 200-400X.

Costia er klassificeret som en koldtvandsparasit og kan normalt ikke overleve temperaturer over 30 grader, men er til gengæld effektiv helt ned til 2 grader og derfor også når fiskens immunforsvar er lavest. Costia kan være fastankret eller fritsvømmende og ligner små kommaer eller halvåbne konkylieskaller (hvis man overhovedet når at spotte andet end bevægelse under mikroskopet). Angreb af denne parasit kan optræde lynhurtigt og den dræber store mængder af fisk. Når den rammer påvirker den både huden og gællerne på koi’en og Costia mistænkes for kun at påvirke fisk der allerede er svækket af andre årsager og ses derfor ofte som sekundær parasit i et angreb.

Når Costia er fastankret forbliver en flagellat (svingtråd) fikseret til fiskens overflade og denne bevægelse kan nogen gang se ud som en flamme fra et lys der blæser ganske lidt i vinden. Costia kan også ses samlet ved kanten af gællen som derved får et takket udseende.

Formering er ved binær deling (2,4,8)og kan være så hurtig at en fisk kan være dækket i løbet af få dage, hvis den får lov til at være ubehandlet. Den optimale temperatur for formering er mellem 10-25 grader, men den kan sagtens overleve helt ned til 2 grader som voksen for at gøre skade. Dog kan den ikke overleve over 30 grader.

Livscyklus er komplet i løbet af 10-12 timer ved 26 grader (hvorefter parasitten dør), men det tager f. eks 6 dage ved eks. 4 grader, så Costia er ligesom mange andre parasitter meget temperaturafhængig.

Symptomer: Hvidligt/gråligt slimlag – Røde områder/ødelagt hud – Rejste skæl – Blodudtrækning – Blege gæller – Isolerer sig.

Behandling: Formalin/Malakit – Kaliumpermanganat.

Facebook
Scroll to Top
Scroll til toppen

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.