Trichodina

trichodina

Trichodina

En parasit tilhørende gruppen af protozoer som er en encellet organisme. Derudover er Trichodina en cilliat, dvs. den er forsynet med hundredvis af fimrehår – cilliater – som benyttes til fremdrift.

Trichodina er en af de nemmeste parasitter at opdage under mikroskop. Den er rund og ser man den fra siden af ligner den en omvendt tallerken. Den har tre ringe med cilliater der omgiver kroppen. Trichodina glider hurtigt over gæller og hudoverflade. Findes særligt ved gællerne. En svækket fisk kan have dem over hele kroppen.

Trichodina ses tydeligt ved 100-200X.

Trichodina kan være forekommende i lavt antal uden at forårsage sygdom, idet den jo ikke selv forårsager generelle læsioner (disse opstår som et sekundært bakterie angreb). Det er først når andre forhold såsom problemer med vandkvalitet, stress, svækket immunforsvar er til stede at den reelt udgør et problem. Den er klassificeret som en varmt vands parasit og kan overleve et stykke tid uden en vært.

Trichodina kan formere sig på 2 måder men den mest almindelige er binær deling  (2, 4, 8). Der skal være et samspil mellem formering og slimlag på koi’en førend Trichodina trives. Derfor kan sunde fisk udmærket modstå Trichodina, men bliver de først stresset og immunforsvaret daler, så stortrives Trichodina og kan slå ihjel på kort tid, så Trichodina er mere afhængig af disse ting end f. eks andre parasitter der er temperaturafhængige hvad angår overlevelse og formering.

Symptomer: Fisken ryster sine finner – Hvidlige pletter på huden – Øget gråligt slimlag.

Behandling: Formalin/Malakit – Kaliumpermanganat.

Facebook
Scroll to Top
Scroll til toppen

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.