Quik guide til koi hold.

068FA35B-CCBF-4719-AB94-7B6BFCF4CAF7_4_5005_c

Quik guide til Koi hold.

Koi er en gruppe af fisk, der stammer fra domesticerede fælles karper (Cyprinus carpio). Fælles karper var kendt for deres forskellige farver for mange århundreder siden i deres naturlige habitat i Asien, især Kina. De blev senere selektivt opdrættet med farve i Japan, deraf navnet (japansk koi), som vi kender dem i dag.

Der er mange forskellige sorter af koi fisk, der varierer i farve, størrelse, mønster og typer. For mange, er koi en af de flotteste fisk vi kan have i vores dam i Danmark. Koi er blevet så populære i det sidste århundrede, at de nu kan findes i damme over hele verden. Interessen for koi vokser stødt og Danmark følger med.

De, der holder koi ved, hvor delikat og vigtigt det er at opretholde et sundt miljø. Som med enhver fisk bør en koiholder forstå alle de grundlæggende fornødenheder og krav til koi.

Her er nogle gode tips til, hvordan du får succes med dine koi. Vil du læse mere, så se under rådgivning/vandkvalitet.

Dam størrelse

Koi kan vokse sig virkelig, virkelig stor. Størrelse de kan vokse til, bestemmes af forskellige faktorer, især det miljø de lever i.  Hvis deres habitat er godt vedligeholdt, kan koi blive enormt stort og sunde og leve i mange, mange år.  Den ældste kendte koi i verden, Hanako, var en kvindelig koi, der døde i 1977 i en alder af 226 år. Fundamentet herfor er ordentlige levevilkår som, vandkvalitet, dam størrelse osv.

Den ideelle dam størrelse for at holde koi er de mange meninger om, men vi anbefaler mindst 5000 liter vand. Når du planlægger størrelsen af din dam, er det meget vigtigt at have fokus på dybden af dammen. Vi anbefaler en dybde på mindst 130cm. Mængden af vand pr. koi har vi ikke meget fokus på. Der er en tommelfingerregel som siger 1 koi/1000 liter vand. Vi tager dog forbehold for denne regel da der er mange andre faktorer der spiller ind. Nøgtern set, kan du have lige så mange koi du vil, blot dit filter er stort nok hertil. Vi kan dog godt lide, at vores koi har god plads og masser af vand.

En af de vigtigste ting at huske er at bunden ikke må være dækket med grus – sand – sten. De fleste koi entusiaster foretrækker en helt glat bund. Dette er praktisk, fordi koi tilbringer det meste af deres tiden på bunden af dammen, når det er koldt om vinteren. Koi går oftest i dvale på bunden og her kommer de i kontakt med bundoverfladen. Hvis overfladen er for hård/skarp eller de ligger i diverse organiske affaldsstoffer som hober sig op imellem bla. sten, kan de skade deres bløde maver, hvilket kan føre til en alvorlig infektion eller endda død.

Vandkvalitet for Koi Fisk

Koi er kendt for deres evne til at overleve i et stort temperatur spænd. Koi er moderat koldt resistente, da de kan overleve temperaturer i de fleste klimaer. Men som de fleste arter kan de ikke tolerere pludselige temperaturændringer.

I koldt vejr bør de generelt være i stand til nemt at overleve, så længe dammen ikke fryser. Det er vigtigt altid at have hul i dam overfladen sådan gasudveksling kan forlade dammen. I sommermånederne kan det være godt at give en skygge til dammen, særligt hvis den ikke er dyb nok til, at din koi kan forhindres i at blive udsat for direkte sollys. Bemærk, solens uv-stråler har sin magt helt ned i 70cm dybde, derfor kan dine koi blive solskoldet. Skygge og dybde bør overvejes.

Din vandkvalitet er særlig vigtigt, når det kommer til at holde koi. Vandkvaliteten er afgørende for koi`s trivsel og det at nå deres fulde potentiale. Lige så vigtigt er det med et korrekt iltniveau uanset årstider, kulde og varme. Sørg altid for at have ordentligt ilt/beluftning på din dam. Vandfald og eller springvand ilter også vandet godt og så kan der jo være nogle æstetiske forhold som gør din dam bliver mere levende og lækker. Om sommeren optager koi meget ilt, derfor skal iltniveauer være højt. Altid meget ilt og sårligt om sommerener. 

Korrekt vandfiltrering er meget vigtig for din koi’s velbefindende. Usunde vand anses for at være den vigtigste årsag til koi død. Vandkvaliteten er simpelthen den vigtigste faktor, når man holder alle fiskearter.

Sørg altid for, at dit vand er korrekt filtreret, godt iltet, og alt affald er fjernet fra miljøet. Vær opmærksom på dine koi`s behov uanset tidspunkt, da disse kan ændre sig grund af antallet af fisk, modenhed, temperatur, sol osv. Det anbefales altid at overdimensionerer sit filter. Gå aldrig på kompromis med filterstørrelse. Er du i tvivl om størrelse og valg, hjælper vi gerne på vej. Vi anbefaler din dam har et bunddræn sådan alt affald kommer væk den vej.  

Fodring af din Koi Fisk

Koi er yderst fascinerende grundet deres mange farver og glans. Deres pigment og generelle sundhed er meget påvirket af den måde de fodres på. Hvis du fodrer dem ordentligt, vil du have gode resultater, men de vigtigste faktorer er typen af foder og dens kvalitet. Køb altid kvalitetsfoder som passer til årstiden. Der er mange holdninger og meninger om foder, om hvad der er godt osv. Prøv dig frem – det er ikke sikkert du får samme succes med den type foder som naboen fodrer med. Hos KoiOasen har vi enormt god succes med vores ”Kashira foder” som vi forhandler. Årsagen til Kashira foder er, at vi gennem årene, har prøvet os frem, og har nu fundet den type foder der bedst opfylder vores koi`s behov og ikke mindst, gør at vores vand forbliver klart, sundt og godt.

Vær opmærksom på ikke at overfodre din koi. Der er mange gener forårsaget af overfodring såsom deforme koi, forurenet vand, vandkvalitet nedbrydes. I betragtning af dette, bør du kun fodre dine koi med en mængde de kan spise på 5-10 minutter. Foder kun den mængde de kan spise, alt andet er direkte affald til vandet. Den mængde foder der er nødvendig for din koi, varierer meget afhængigt af vandtemperaturen, de spiser meget mere når vandtemperaturen er højere, og omvendt.

Koi Adfærd og Temperament

Generelt er Koi meget rolige arter som trives fint med dine andre havedamsfisk. Når de bliver fortrolige med dig og genkender dig, ville de elske at blive fodret af dig. Store koi er oftest mere rolig end små. Store koi kan man i nogen tilfælde, kæle for. Hvis dine koi bliver stresset eks. ved dårlig vandkvalitet, nye tilført fisk, besøg af en fiskehejre mm. Så bliver dine koi oftest sky og trækker sig til bunden hvor de forsøger at gemme sig. Det kan tage lidt tid før dine koi er rolige igen og deres normal adfærd er tilbage. Ved stress symptomer er dine koi særlig udsat for sygdom og parasitter, så derfor anbefales det at holde et vågent øje med dem i perioden.

Gydning

Nogle tror måske ikke at koi gyder i det danske klima. Det gør de. Koi kan gå i leg, efter leg følger gydning såfremt vandkvaliteten er i orden og temperaturen er tilstrækkelig. Lige såvel skal koi have et sted at gyde som planter eller gydebørste. Når dine fisk går i leg, kan det se ret voldsomt ud da hunnen bliver jagtet af andre koi. Det opleves koierne kan tage skade under gydningen, lige såvel kan hunnen faktisk blive presset ud af dammen, så der er grund til opmærksomhed. Når hunnen har smidt sine æg, begynder alle fisk at æde æggene hvilket også er årsag til, at yngel fra æggene ofte er meget begrænset. Under og efter gydning er det vigtigt at kende sine vandværdier. Grundet det megen foder via æggene, stiger ammoniak og nitrit ofte og her med risiko for skadelig virkning for dine koi.

Koi sygdomme og deres behandling

Dårlig vandkvalitet, overbelægning, ny tilført koi og andre miljømæssige faktorer kan gøre koi syg. 

Når en koi er påvirket af parasitter eller bakteriel infektion, vil deres adfærd ændre sig og de vil oftest blive passive, springe, klø sig eller have hurtig gællebevægelse.

Hvis koi ikke spiser, ligger sløvt i vandoverfladen, gisper eller adskiller sig fra andre, har sår, sammenklappet finner, har bomulds liggende plamager, har rødlige blodudtræk osv. anbefales det at undersøge årsagen. ”Det kan ikke diskuteres” – Altid foretag test af vand og altid fortag et skrab af slimlag. Koi kan ikke behandles og diagnosticeres før man ved hvad problemet er eller kan være. KoiOasen er altid behjælpelig og vi har hvad det der skal til for at den videre behandling. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at tilkalde vores dyrelæge. 

Der findes mange præparater til behandling. Brugen af disse kræver en viden herom så spørg før du skrider til handling.

Ofte stillede spørgsmål

Er det nemt at holde koi?

Koi er nogle hårdføre arter og rimelig nemme at holde. Men de kan erhverve forskellige sundhedsmæssige deformiteter, hvis vandtilstanden ikke holdes godt. Derfor skal du som Koi-ejer opretholde en vis vandkvalitet, såsom pH-udsving, lav kaliumhydrid, høj ammoniak og nitrit på grund af overdrevet fiskeaffald, overfodring osv.

Du er nødt til at opretholde anstændige vand parametre for at holde din koi sund. Hold ammoniakniveauet ubetydeligt, pH-niveauet skal være mellem 7-8,5, og den mindste mængde ilt skal være omkring 6 mg/liter. Sørg for, at der ikke er jern, klor, bly, zink eller kobber i dammen.

Desuden kan du holde din dam beriget med et højt mineralindhold, hvilket ville hjælpe dig med at forhindre det giftige stof i at opløses i deres habitat. Opfyldelse af alle disse krav ville gøre det sikre at have et anstændigt vandmiljø til din koi dam.

Hvad har koi Fish brug for at overleve?

Da Koi-fiskene er koldtvandsdyr, foretrækker de vandtemperaturen at være omkring 10-25 grader. Derfor er Koi stofskifte stærkt påvirket af den vandtemperatur de er omsluttet.

Dammens opløste iltniveau bør ikke falde til under 7 mg/liter. På den anden side, hvis det opløste iltniveau falder til under 4 milligram, kan det være skadeligt for Koi. 

Du bør fodre Koi omkring tre gange om dagen i de varme sommermåneder. Mens vandet er køligere, omkring under 14 grader, bør de kun fodres en gang om dagen. Hvis vandtemperaturen er under 10 grader, stopper deres fordøjelsessystem, så du bør slet ikke fodre dem.

Desuden er Koi i vandets varme tilstand, meget aktiv, så du skal være forsigtig med ikke at overfoder dem. Hvis vandkvalitet, ilt niveau, foder er i orden, kan koi fint overleve. Hvis vandet fryser til om vinteren, er det vigtigt at holde en åbning i isen, sådanne gasser kan komme ud af vandet. Hvis ikke, er der risiko for dine koi dør.

Hvor mange koi kan jeg have i dam på 5000liter

Antal af koi er afhængig af alt som har indflydelse på kvaliteten af dit vand. Der er mange meninger om hvor meget vand en enkelt koi skal have for at trives. Vi er ikke til tommelfingerregler. Vi går altid ud fra det enkelte element ”vandværdierne” er dit filter tilstrækkelig stor til at opretholde en god vandkvalitet. Kan du have det antal koi du ønsker. Hvis vandkvaliteten ikke er god, kan det skyldes størrelsen på filter eller antal af fisk.

Mange vil godt sparre lidt penge når der bygges dam. Det er også fint men, husk Aldrig at gå på kompromis med motoren til dammen – Motoren er = filter.

Kan en koi bide

Nej, Koi kan ikke bide. Koi har få tænder langt nede i halsen. En koi sutter gerne på dine finger.

Springer koi

En koi kan springe. Normalt, når de hopper ud af vandet, kommer de tilbage og forbliver sikre, men nogle gange vil de bare hoppe ud af vandet, og hvis de efterlades uden opsyn, vil de helt sikkert dø.

Del på facebook
Facebook
Scroll til toppen

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.